Cena đubriva znatno niža nego lane

Bez autora
Apr 02 2024

Niži računi za struju i gas od 1. maja za privredu neće imati preterano veliki uticaj na domaću industriju proizvodnje đubriva i pojeftinjenje ovih proizvoda.

Kako je za „Politiku” objasnio sagovornik iz ova branše, mada je ovo dobra vest za privrednike generalno, u domaćoj proizvodnji NPK đubriva (kompleksno đubrivo koje sadrži azot, fosfor i kalijum) struja i gas se ne koriste kao sirovina, već kao energent.

– U ovoj proizvodnji malo je učešće energije, ali nije beznačajno. I u tom smislu moglo bi se računati na pad cena te vrste đubriva za oko dva evra po toni, što je svega oko 0,5 odsto – ističe naš sagovornik i dodaje da je potpuno druga situacija s recimo azotnim đubrivima gde se gas koristi kao sirovina. Međutim, azotno đubrivo se u Srbiju uvozi iz inostranstva u količinama od oko 400 do 500 hiljada tona godišnje, tako da pojeftinjenje struje i gasa na domaćem tržištu ne utiče na nabavke iz uvoza.

Prema njegovom mišljenju, za druge komponente koje se koriste u poljoprivredi moglo bi da se očekuje pojeftinjenje, budući da oko 90 odsto privrednika u industriji uglavnom imaju potpisane jednogodišnje ugovore do 1. maja, od kada je najavljeno smanjenje cena za energente.

Kada je reč o potrošnji đubriva na domaćem tržištu, statistika prodavaca pokazuje da je ona trenutno smanjena, ali ne drastično – svega 10 do 20 odsto. Očekuje se da će zbog bolje situacije s cenama u drugom delu sezone biti nadoknađena upotreba prihrane na njivama. U dosadašnjoj praksi, zbog drastičnog pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, proizvođači su od kada traje kriza bili prinuđeni da racionalizuju troškove. Ako je, dodaje, ratar koristio 300 kilograma đubriva, po hektaru, sada će možda upotrebiti 200 ili 250 kilograma.

U svakom slučaju, cena đubriva značajno je jeftinija nego prošle godine, praktično upola. Posebno azotno, čija je cena bila 1.000 evra po toni, a sada je od 380 do 390 evra. I terminske cene uree na svetskom tržištu pale su na 370 evra po toni zbog smanjenja cene prirodnog gasa. Predviđanja su da će u toku ovog meseca, zbog različitih okolnosti, još ići na dole. Zbog toga se i očekuje da će poljoprivredni proizvođači u ovoj sezoni upotrebiti dovoljne količine prihrane, jer u suprotnom, kako upozoravaju stručnjaci, rizikuju pad prinosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik